Menü Bezárás

Farád, Bősárkány és Sopronnémeti községek középületeinek energetikai korszerűsítése

Projekt megnevezése:

Farád, Bősárkány és Sopronnémeti községek középületeinek energetikai korszerűsítése

Projekt azonosító száma:

TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00024

Kedvezményezett:

Farád Község Önkormányzata

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

20 471 638 Ft

A finanszírozás típusa:

Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja:

2017. október 1.

A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja:

2019. szeptember 30.

Projekt bemutatása

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK FARÁD, BŐSÁRKÁNY ÉS SOPRONNÉMETI KÖZSÉGEK KÖZÉPÜLETEIT

Farád, Bősárkány és Sopronnémeti községek önkormányzati tulajdonú épületeinek energetikai korszerűsítésére több mint 20 millió forintos európai uniós támogatást nyert. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

Farád, Bősárkány és Sopronnémeti községek konzorciumot hoztak létre a Farádi általános iskola, az óvoda, a polgármesteri hivatal, a Bősárkányi óvoda és a Sopronnémeti polgármesteri hivatal épületének energetikai korszerűsítésére. A projekt közigazgatási, alapfokú oktatás-nevelési funkciókat ellátó épületek energetikai korszerűsítését célozza, így minden esetben kizárólag napelemes HMKE rendszer telepítése történik, ami az energetikai megtakarításon túl a megújuló energiaforrások felhasználásának elterjedését is népszerűsíti. A tervek szerint napelemes rendszer kerül telepítésre, melyet az épületek állékonysága is lehetővé tesz.

A 20,5 millió forintos európai uniós támogatású beruházásnak köszönhetően a három község Önkormányzata az épületek fenntartását költséghatékonyabban tudja majd biztosítani. A Támogatási szerződés aláírásra került, a kivitelezési munkálatok hamarosan megkezdődhetnek, így az európai uniós támogatásnak köszönhetően környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető intézményekkel fognak gazdagodni a települések.

A projekt célja, hogy az összesen öt közvetve, vagy közvetlenül önkormányzati finanszírozásban fenntartott középület korszerűsítése révén, a településképi megújulás mellett jelentős vásárolt energiahordozó-költség megtakarítás legyen elérhető a települési önkormányzatok éves költségvetésében. A beruházásnak köszönhetően az energetikai megtakarítás jelentős károsanyag-kibocsátás csökkenést is eredményez, továbbá növekszik a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya is.

A projekt keretében infrastruktúra fejlesztés kizárólag a HMKE telepítése során történik: a szolgáltató kétirányú mérést biztosító villamosenergia-mérőórát fog telepíteni.

Az HMKE rendszerek az alábbi névleges teljesítménnyel kerülnek telepítésre:

  • Sopronnémeti-polgármesteri hivatal 3 kW
  • Farád-iskola 8,25 kW
  • Farád-óvoda 3 kW
  • Farád-polgármesteri hivatal 8,25 kW
  • Bősárkány-óvoda 10 kW

Összesen 32,5 kW

A projekt hosszú távú közvetlen céljai között szerepel a működési költségek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése.

Az uniós támogatásból finanszírozott korszerűsítésnek köszönhetően a létesítmények energetikai szempontú korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését fogja eredményezni, amely nemcsak a pályázónak jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó felhasználás környezetvédelmi szempontból is előnyös.

Mindhárom Község Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő épületeken a lehető legmagasabb szintű energetikai korszerűsítést hajtsa végre, ezáltal biztosítva a hosszú távú hatékony fenntartást, továbbá olyan energetikai fejlesztést hajtson végre az épületeken, amelyek a beruházás mértékének megfelelően valóban képes növelni az épületek energia felhasználásának hatékonyságát, ezáltal csökkenteni a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat.

2018. október 31-én a kivitelezési munkálatok Farád, Bősárkány és Sopronnémeti településen is elérték a 100%-os készültséget, megtörtént a műszaki átadás-átvétel.

2019. március 31-én megtörtént a projekt fizikai befejezése.